Atentie- cum se stabileste cifra de afaceri pentru calculul plafonului pentru sponsorizari?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Acest articol se refera la plafonul pentru care exista obligatia de colecta TVA.

Baza legala : punctul 7 alin (12) din Normele la codul fiscal

Bunurile acordate gratuit în cadrul acțiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea totală în cursul unui an calendaristic se încadrează în limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituită din operațiuni taxabile, scutite cu sau fără drept de deducere, precum și din operațiuni pentru care locul livrării/prestării este considerat a fi în străinătate potrivit prevederilor art. 275 și 278 din Codul fiscal.

Asadar, cifra de afaceri la care face referite acest plafon este cea raportata prin declaratia 300.

Încadrarea în plafon se determină pe baza datelor raportate prin deconturile de taxă depuse pentru un an calendaristic.

Prin urmare, nu calculam 3 la mie din cifra de afaceri care rezulta din balanta, ci pe cea declarata prin deconturile de TVA.

Articole similare

4 Thoughts to “Atentie- cum se stabileste cifra de afaceri pentru calculul plafonului pentru sponsorizari?”

  1. CORNEL

    AMELIA,AI DREPTATE!CNEVA TREBUIE SA MAI CITEASCA INAINTE DE A POSTA INFORMATII

    1. admin

      Buna ziua, va multumim ca ne-ati scris. Am raspuns mai jos la aceasta intrebare.

  2. amelia

    Parca din anul 2018 pana in august 2019 a fost 5 la mie din CA sau 0.5%, iar din august 2019 e 7.5 la mie sau 0.75% din CA
    e diferenta intre sponsorizarea in bunuri si cea in bani?

    1. admin

      Buna ziua, este bine ca ne-ati scris. Aici sunt doua aspecte care trebuie clarificate:

      1. Deductibilitatea cheltuielilor unde se aplica in prezent acel procent mentionat de dvs de 0,5%

      Conform prevederilor de la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:…
      cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
      1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
      2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

      2. Obligatia de a colecta TVA -aici normele prevad procentul de 3 la mie

      Din punct de vedere la TVA, conform prevederilor de la pct 7 alin. (12) lit. b) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:
      “b) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal. Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.”

      Noi in articol am facut referire la situatia 2.

      Vom sublinia in articol acest lucru.

      Multumim

Comentariul tau aici